Nostalgimuseet

En samlares intressen visas upp på Nostalgimuséet.

Tore Johansson är en oerhört kunnig och initierad samlare och har genom åren lyckats få ihop till Sveriges största samling vad gäller mått, vågar och vikter. Museet drivs av föreningen Pyndaren, där Tore är ordförande och samlingen är, enligt Älvsborgs läns museum, unik i sin framtoning och omfattning.

Här kan du i olika autentiska miljöer pröva på olika mät- och vågexempel. Det finns dels postkontor och järnhandel med olika uppgifter. Rum med barnmorskevågar samt olika hantverkare för t.ex jordbruk (mått för alla produkter och arealer), skogsbruk (mäta trä, virke, ved, träkol), skomakare (sko- och lästmått), skräddare samt olika branscher som livsmedelsvågar, personvågar, kvarnvågar och apoteksvågar.

Här finns en historisk utveckling med fastställandet av riksmått och likar för skålpund på 1600-talet till det stora ombytet på mitten av 1800-talet, då vi lämnade pund och aln och gick över till decimalsystemet (kilo och meter).


Mer information: http://nostalgimuseet.se/

Nostalgimuseet
Avstånd: 0Km
Hemsida: Besök

En samlares intressen visas upp på Nostalgimuséet. Tore Johansson är en oerhört kunnig och initierad samlare och har genom åren lyckats få ihop till Sveriges största samling vad gäller mått, vågar och vikter. Museet drivs av föreningen Pyndaren, där Tore är ordförande och samlingen är, enligt Älvsborgs läns museum, unik i sin framtoning och omfattning.…